De sputteringmachine van de Rijksuniversiteit Groningen

Oude situatie

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gebruikte al jaren een sputtering machine voor de compositie van materialen. Maar de hele opzet van de besturing was hopeloos verouderd. De PC draaide nog op Windows XP en kon niet op een netwerk worden aangesloten voor remote besturing. Er was ook geen duidelijke scheiding van besturing en bediening. Dat was nogal verwarrend voor studenten, die natuurlijk fouten mogen maken, maar dan liever niet op een systeem dat daar niet tegen kan. Foute input en foute procedures veroorzaakten regelmatig uitval, ergernis en reparatiekosten.

De-sputteringmachine-van-1

Eindresultaat

In samenspraak met de heer Johan Holstein van de RUG heeft Pro Control de opzet volledig veranderd. ‘Flexibel’ en ‘student-proof’ waren de sleutelwoorden. Om te beginnen verving Pro Control de PC door een Beckhoff PLC met een stevige beveiliging en de mogelijkheid van remote besturing. Daarop installeerden we een LabVIEW-applicatie voor eenvoudige en eenduidige bediening en de Dizanta Suite voor geautomatiseerde procedures, data-acquisitie en rapportages.

De PC wordt nu alleen nog gebruikt als operator interface, voor data-opslag en als receptmanager voor de automatische procedures. De besturing en de alarmafhandeling zijn niet meer afhankelijk van de PC. Studenten kunnen nu dus gerust fouten maken. Daar leren ze van.

Gallery

Neem contact op met ons

0299 – 630 690