Case: De sputteringmachine van de Rijksuniversiteit Groningen

Oude situatie

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gebruikte al jaren een sputtering machine voor de compositie van materialen. Maar de hele opzet van de besturing was hopeloos verouderd. De PC draaide nog op Windows XP en kon niet op een netwerk worden aangesloten voor remote besturing. Er was ook geen duidelijke scheiding van besturing en bediening. Dat was nogal verwarrend voor studenten, die natuurlijk fouten mogen maken, maar dan liever niet op een systeem dat daar niet tegen kan. Foute input en foute procedures veroorzaakten regelmatig uitval, ergernis en reparatiekosten.

Eindresultaat

In samenspraak met de heer Johan Holstein van de RUG heeft Pro Control de opzet volledig veranderd. ‘Flexibel’ en ‘student-proof’ waren de sleutelwoorden. Om te beginnen verving Pro Control de PC door een Beckhoff PLC met een stevige beveiliging en de mogelijkheid van remote besturing. Daarop installeerden we een LabVIEW-applicatie voor eenvoudige en eenduidige bediening en de Dizanta Suite voor geautomatiseerde procedures, data-acquisitie en rapportages.

De PC wordt nu alleen nog gebruikt als operator interface, voor data-opslag en als receptmanager voor de automatische procedures. De besturing en de alarmafhandeling zijn niet meer afhankelijk van de PC. Studenten kunnen nu dus gerust fouten maken. Daar leren ze van.

Meer informatie

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  case-rijksuniversiteit-groningencase-rijksuniversiteit-groningen-2case-rijksuniversiteit-groningen-3case-rijksuniversiteit-groningen-4

  Case: Tata Steel

  Tata Steel doet al jaren onderzoek op het gebied van tribologie in hun onderzoekscentrum voor toepassingen van staal. Met de opkomst van warme omvormtechnieken in de auto industrie ontstond de wens om wrijving bij hoge temperaturen te kunnen karakteriseren. Een zogenaamde Hot Friction Tester (HFT) moest gekoppeld worden aan een bestaande doorvoeroven die ook platen opwarmt voor een industriële pers.

  Procontrol heeft het door Tata Steel bedachte concept technisch uitgewerkt en de bouw en de besturing voor hun rekening genomen. Deze HFT is een belangrijk hulpmiddel geworden voor onderzoek naar gereedschapsslijtage en wrijvingsgedrag bij warm omvormen. TaTa Steel zeer tevreden over de samenwerking en het resultaat. Er staat nu een test apparaat dat zeer functioneel is en veelvuldig gebruikt wordt.

  Meer informatie

   Uw naam (verplicht)

   Uw e-mail (verplicht)

   Onderwerp

   Uw bericht

   case-tata-3case-tata-2case-tata

   Case: NIKHEF

   NIKHEF-ingenieurs wilden acceptatietests uitvoeren op de 400 V–12 V DC/DC-converters die ze aan het ontwikkelen zijn voor de voedingsspanning van de DOM’s in het Km3Net-experiment. Ze zochten een betrouwbare LabVIEW-applicatie die kon communiceren met alle instrumenten die deel uitmaakten van de testunit en die alle relevante gegevens kon verzamelen van de uitgevoerde tests. Deze gegevens moesten worden opgeslagen en ook gemakkelijk leesbaar zijn.
   Pro Control leverde een pc-applicatie gebouwd in LabView van National Instruments om de communicatie met de aangesloten instrumenten te regelen. Voor elk instrument ontwikkelde Pro Control een LabVIEW-driver om de gewenste functionaliteit te activeren en een interface met daarop alle bedieningselementen en indicatoren die nodig zijn om alle instrumenten te besturen en te monitoren.

   Daarnaast zorgde Pro Control voor extra functionaliteit in de vorm van buttons om een ​​experiment te starten en te stoppen en maakte het mogelijk om rapporten – in CSV-formaat – te genereren op basis van de gegevens van het laatst uitgevoerde experiment, die nu op de pc worden opgeslagen. De gebruiker heeft slechts een beperkte technische kennis nodig om de experimenten uit te voeren.  Dit alles maakt de applicatie buitengewoon gebruikersvriendelijk.

   Meer informatie

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Case: Emerson

    Emerson Automation Solutions levert diensten en producten voor de automatisering van installaties over de hele wereld. Klanten moeten hun apparatuur zonder zorgen kunnen laten draaien. Daarom levert Emerson verschillende prestatiegebonden kalibratieoplossingen. Op basis van Coriolis Master Meters ontwikkelde Emerson voor een nieuwe service een Mobile Calibration Unit met als resultaat: de beste on-site kalibratieonzekerheid en een CMC van 0,075% met flow rates van 1.8 tot 1800 kg/min.

    Emerson ontwierp alle hardware, mechanische, operationele en softwarespecificaties voor deze Mobile Calibration Unit. Omdat een grote nauwkeurigheid, snelle gegevensverzameling en flexibele dataverwerking bij kalibratie essentieel is, zocht Emerson een partner met verstand van zaken die in staat was om een Labview-besturingssysteem turnkey te leveren. Dit Labview-project omvat een besturingskast, Labview-software, een touchscreen voor eenvoudige bediening en een softwarelink waarmee de standaard, uniforme rapporten van Emerson kunnen worden gegenereerd. Pro Control installeerde en leverde de fit-for-purpose, rendabele en gebruikersvriendelijke oplossing met alle bekabeling, software en vereiste licenties.

    Tijdens de startup en voor de FAT was Maru in De Rijp zo vriendelijk om ons een zonneaggregaat te lenen waarmee wij het systeem uitgebreid konden testen. De mobiele unit is nu op weg naar Emersons klanten, en Pro Control is erg trots op het eindresultaat en zijn rol in deze innovatie.

    Meer informatie

     Uw naam (verplicht)

     Uw e-mail (verplicht)

     Onderwerp

     Uw bericht

     Case: Ineos

     De uitdaging

     In het testcentrum van Ineos Brussel werd het 8-voudige autoclaafsysteem voor het testen van de katalysator voor het polymerisatieproces van ethyleen twee keer per dag gedraaid door één operator – door handmatige bediening van de bestaande SCADA-software.
     Ineos daagde Pro Control uit om met een oplossing te komen waarmee diezelfde operator het systeem 8 keer per dag kon laten draaien.

     De oplossing

     Om meerdere taken per dag te draaien, moeten die taken parallel worden uitgevoerd. Dit betekent dat meerdere operators gelijktijdig aan het werk moeten zijn.

     Pro Control had al een softwareapplicatie: Dizanta Compass. Met deze geautomatiseerde operator, een van de modules van de Dizanta Suite, heeft Pro Control de SCADA-applicatie naar een hoger automatiseringsniveau getild.
     Dizanta Compass kan de taken van een menselijke operator overnemen door middel van een vooraf gedefinieerd recept van alle vereiste acties en transities.
     Voor Ineos Brussel moesten we er nu voor zorgen dat Dizanta Compass meerdere recepten parallel kon uitvoeren. Daarom breidden we de module uit met parallel recipe execution.

     Het resultaat

     Dizanta Compass draait in het testcentrum van Ineos Brussel nu, parallel, een maximum van 8 recepten, wat neerkomt op ongeveer 10 taken per dag – dus we hebben het doel meer dan gehaald!
     We gingen zelfs een stap verder en installeerden ook de Dizanta trendingtool met on-the-fly analysemogelijkheden voor een vooraf gekozen trend binnen een specifieke tijdspanne, zoals:
     • Minimum- en maximumwaarde
     • Gemiddelde waarde
     • Standaarddeviatie
     • Integrale en afgeleide informatie
     Deze analysetool geeft bruikbare en snelle informatie en direct inzicht in het proces. Zelfs Ineos Brussel kon niet zonder.

     Meer informatie

      Uw naam (verplicht)

      Uw e-mail (verplicht)

      Onderwerp

      Uw bericht